Lintujen talviruokinta

On alkutalvi. Katselet ikkunasta ulos ja etsit katseellasi lintuja, joita ei enää tunnu näkyvän.

Nyt on aika aloittaa lintujen talviruokinta, mikä tuo pihamaallesi vilskettä talven ajaksi. Tässä muutamia vinkkejä ruokinnan aloittamiseen.

Autetaan eläimiä

 

 

Muuttomatka etelään on erittäin vaativa, joten osa linnuista jää talveksi Suomeen. Lintujen on vaikea saada ravintoa talvioloissa muun muassa kylmyyden ja lumen vuoksi. Ihmiset voivat lintuja huolehtimalla ruokinnasta läpi talven.

Lupa-asiat kuntoon

 

 

Ennen talviruokinnan aloittamista tulee huolehtia, että se on luvallista. Omalle pihalle voi pystyttää ”lintujen ravintolan”, mutta oman pihan ulkopuolelle ja kerrostalon pihalle laitettavat ruokinnat edellyttävät talonyhtiön tai maanomistajan lupaa. Kysymällä luvan vältyt myöhemmiltä hankaluuksilta. Tutustu myös kaupungin tai kunnan lintujen ruokintaa koskeviin määräyksiin, jos suunnittelet ruokkivasi lintuja yleisessä puistossa.

Jatka ruokintaa läpi talven

 

 

Muista jatkaa ruokintaa läpi talven, vaikka alkuinnostus vähän hiipuisikin. Linnut tarvitsevat apuasi maan jäätymisestä aina sen sulamiseen asti. Kesät ne pärjäävät omillaan.

Ruokinnan tulee olla myös säännöllistä. Liian pitkät ruokintavälit koituvat talvehtivien lintujen kohtaloksi, sillä ne eivät aina löydä tarpeeksi nopeasti uutta ruokapaikkaa.

Ravintolapaikan valinta

 

 

Hyvä ruokintapaikka sijaitsee vähintään kymmenen metrin päässä rakennuksista. Näin linnut saavat tarvitsemansa ruokarauhan.

Lintujen keskinäistä kilpailua ruuasta voi vähentää laittamalla useita ruokintapaikkoja riittävän väljästi. Nämä tarjoilupöydät kannattaa sijoittaa niin, että esimerkiksi tuuheat havupuut suojaavat niitä viimalta.

Lintulauta, maaruokinta vai ruokinta-automaatti?

 

 

Ammattilaiset suosittelevat ruokinta-automaattia, jossa ruoka pysyy kuivana. Automaatti pitää kuokkavieraat loitolla eikä tarvitse täyttää niin usein.

Osassa lintulautoja linnut istuvat ruuan päällä, jolloin ne voivat ulostaa ruualle ja levittää sitä kautta tauteja. Maaruokinta voi puolestaan houkutella esimerkiksi rottia eväsretkelle.

Tarjoilut kuntoon

 

 

Mitä tarjota ruuaksi? Ihmiset äänestävät jaloillaan ja linnut nokallaan. Kaikki ei maistu kaikille linnuille, ja esimerkiksi Birdlifen verkkosivuilta löytyy erinomaisia vaihtoehtoja eri lintujen ruokinnalle.

Muistathan, että pilaantunut ja suolainen ruoka eivät sovellu linnuille. Herkkuja ovat auringonkukansiemenet, tali ja maapähkinät.

Puhtaus on puoli ruokaa

 

 

Lintujen ruokinnat ja niiden alla oleva maa tulee puhdistaa säännöllisesti. Välineet on hyvä puhdistaa ulkona kuumalla vedellä ja astianpesuaineella. Muista myös suojata kätesi hyvin ja pestä kädet huolellisesti puhdistusurakan jälkeen. Näin estät lintujen tautien leviämisen.

 

Hymy huulille

 

 

Katsele ikkunasta ravintolasi asiakkaita. Hymy nousee varmasti huulillesi, kun tarkkailet ruokailevia lintuja.

Talven pakkasia vastaan taistelevat sisukkaat linnut kiittävät sinua ruokinnasta.

 

Talviruokinnan ohjeiden lähde: Birdlife