Jääkoristeet

 

Talvella voi pihaa koristella erilaisin jääkoristein. Useimmille tuttu koriste on jäälyhty, jonka tekemiseen tarvitset vettä, ämpärin ja pakkasta. Jäälyhtyjä voi halutessaan koristella esimerkiksi kukkasilla tai kuvilla. Jäälyhdyn sisään voi jäädyttää luonnonmateriaaleja, kuten esimerkiksi käpyjä, havuja ja leikkokukkia. Mielikuvitusta voi käyttää siinä, mitä lyhdyn sisään – vaikkapa höyheniä, simpukoita, koristekiviä. Kun jäädytät koristeita jäälyhtyyn, tulee koristeet teipata ämpärin reunoihin kiinni, jotta ne pysyvät paikoillaan reunoilla.

Tuttu koriste on myös lumilyhty, joka tehdään lumipalloista. Lumipallojen tekemiseen tarvitaan suojasää ja nuoskalunta, joka muotoutuu palloiksi. Palloista kootaan lyhty asettamalla palloja päällekkäin siten että pohjalle jää tilaa kynttilälle. Lumilyhdyn tekeminen on helppoa.

Jäätiiliä, joita voi käyttää monenlaisiin koristeluun talvella, tarvitset tyhjiä maitopurkkeja, vettä ja teippiä, ja tietenkin pakkasta. Täytä tyhjä maitopurkki vedellä, teippaa purkki kiinni ja laita ulos jäätymään. Kun vesi on jäätynyt, irrota maitopurkki jäätiilen ympäriltä.

Tarvitset useita tiiliä, jos haluat niistä rakentaa esimerkiksi lyhdyn. Tiilet tarttuvat toisiinsa, kun kostutat niitä samalla kun rakennat. Tiiliä voit värjätä vesi- tai elintarvikeväreillä myös värikkäiksi halutessasi. Maitotölkkejä voi käyttää koristeina upottamalla niiden sisään luonnon materiaaleja – näin tehdessä kannattaa laittaa tölkki ensin puolilleen vettä, sitten koristeet ja jäädytys. Sitten kun puolikas on jäätynyt, lisätään kylmää vettä tölkkiin ja jäädytetään uudelleen.

Roikkuvia jääkoristeita voit tehdä monella tavalla. Piparkakkumuotit ja kakkumuotit toimivat hyvin erilaisten muotojen aikaansaamisessa. Narun voit laittaa jo jäädytysvaiheessa jääkoristeen sisään tai tehdä narua varten reiän myöhemmin esimerkiksi kuumalla naulalla tai neulalla. Piparkakkumuotteja käyttäessäsi tarvitset muotit, vettä ja tarjottimen. Muotit asetellaan tarjottimelle ja niihin lasketaan kylmää vettä ja jätetään jäätymään. Kun koristeet ovat jäätyneet, voit viedä ne hetkeksi sisälle, jolloin muotit irtoavat koristeista helposti.

Jääkoristeiden teossa voi käyttää luovuutta. Netistä löytyy monenlaisia ohjeita jääkoristeiden tekoon, kuten esimerkiksi ilmapallojen sisään jäädytettyihin koristeisiin. Jos haluaa pieniä koristeita, voi jääpaloja värjätä vesiväreillä tai elintarvikeväreillä. Jääpalamuottiin tai jääpalapussiin lasketaan värjättyä vettä ja annetaan jäätyä. Kun jääpalat otetaan pois muotista, on tuloksena erivärisiä jäätimantteja.

 

Mukavia hetkiä jääkoristeiden parissa!