Leikki on lapsen työtä

Leikkiminen tuottaa iloa ja hyvää mieltä. Lapsuuden leikit ovat tärkeitä ja ne jäävät usein muistiin pitkälle aikuisikään. Osa leikeistä tunnetaan eri puolilla maata sekä maailmaa ja niitä leikkivät lapset vuosikymmenestä toiseen, kun taas toiset leikit ovat enemmän sidoksissa vallitsevaan aikakauteen. Leikkiminen tekee hyvää myös aikuisille, lasten kanssa tai ilman.

 

Eräs leikki, joka on säilynyt muuttumattomana, on kaarnalaivojen teko ja niillä leikkiminen. Kaarnalaivoja uitetaan joissa, järvissä ja rapakoissa, niiden kulkua ihastellaan ja niiden välillä käydään kisojakin. Järjestettiinpä Suomessa vuonna 2019 kaarnalaivojen SM-kisatkin! Kisoissa arvioitiin laivojen kauneutta ja nopeutta omissa sarjoissaan. Muistatko sinä leikkineesi lapsena kaarnalaivalla? Millaisia luomuksia teit ja mitä käytit purjeina?

 

Ohjeet kaarnalaivan tekoon

Kaarnalaivaan tarvitaan pala männynkaarnaa, pala tuohta tai puun lehti purjeeksi ja tikku mastoksi. Kaarnan muotoiluun voit käyttää puukkoa ja purjeen ja maston kiinnitystä varten tarvitset ruuvin tai naulan, jolla teet tarvittavat reiät.

 

Jokamiehen oikeuksien mukaan saat kerätä kaarnaa ja tuohenpaloja maasta, mutta puusta niitä ei saa irrottaa. Myös kaatuneiden puiden kaarnan kerääminen vaatii maanomistajan luvan. Kun olet löytänyt sopivan kaarnan palan, mastotikun ja purjeen, voit ryhtyä laivanrakentajaksi.

 

Ensin kaarnaa voi muotoilla veneen malliseksi puukon avulla. Tee seuraavaksi veneeseen reikä mastoa varten. Muotoile tikusta purjemasto ja tee tuohenpalaseen reiät mastoa varten. Pujota purje mastoon ja kiinnitä se tukevasti kaarnaveneeseen. Nyt vene onkin valmis vesille!

 

Kuva: Papunetin kuvapankki, papunet.net, Marjukka Thil